Επιλογή γλώσσας: Change language to Greek Change language to English
Τηλεφωνικό κέντρο: (+30) 210 9216304    

Μελανηίς δ΄εκαλείτο πρότερον η Ερέτρια και Αρότρια

Share this

Μελανηίς δ΄εκαλείτο πρότερον η Ερέτρια και Αρότρια

(Στράβων, Γεωγραφικά, C447)

Στην αρχαιότητα ήταν η επόμενη, μετά τη Χαλκίδα, σημαντική πόλη του νησιού. Μετέχει με τις άλλες ευβοϊκές πόλεις στον Τρωϊκό Πόλεμο (Ιλιάδα, Β, 537) και τον 8ο αιώνα π.Χ. συμμετέχει στον αποικισμό των ακτών της Μακεδονίας, της Κέρκυρας, αλλά κυρίως της Δύσης. Λόγω των σημαντικών εμπορικών δραστηριοτήτων της γνωρίζει οικονομική άνθιση και την ίδια περίοδο ανεγείρεται στο ιερό τέμενος του Απόλλωνα ο πρώτος αψιδωτός ναός. Η Ερέτρια διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην επεξεργασία του Ευβοϊκού αλφάβητου και στη διάδοση του στην Δύση, μέσω του αποικισμού.
Στους αρχαϊκούς χρόνους εγκαθιδρύεται στην πόλη η αρχή των Αειναυτών, ενώ η πόλη έχει εξελιχθεί σε σημαντική θαλασσοκράτειρα δύναμη. Στα τέλη του 6ου αιώνα π.Χ. στην θέση του παλαιότερου ναού του Απόλλωνα οικοδομείται μνημειώδης περίπτερος δωρικού ρυθμού, ο οποίος καταστράφηκε από του Πέρσες στην εισβολή του 490 π.Χ. Το δυτικό αέτωμα (510 π.Χ.) του ναού με παράσταση Αμαζονομαχίας κοσμούσε στο μέσον το σύμπλεγμα της αρπαγής της Αντιόπης από τον Θησέα (σήμερα στο Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης).
Στον 5ο αιώνα π.Χ. χρονολογείται η πρώτη φάση του αρχαίου θεάτρου και της Θόλου, κυκλικού οικοδομήματος στην περιοχή της αρχαίας αγοράς της πόλης. Η Ερέτρια αποχωρεί από την Αθηναϊκή Συμμαχία στην οποία μετείχε το 411 π.Χ. συνάπτοντας συμμαχία με άλλες ευβοϊκές πόλεις, το Κοινό των Ευβοέων. Η μεγάλη οικονομική ευημερία τον 4ο και 3 ο π.Χ. αιώνα αντικατοπτρίζεται στα μνημεία της. Η οικία των ψηφιδωτών είναι το κυριότερο αυτής της περιόδου. Μετά το 338 π.Χ. περνά στην επιρροή του Φιλίππου Β΄. Ανάμεσα στο 295 και το 268 π.Χ. ο Κυνικός φιλόσοφος Μενέδημος, δάσκαλος του Αντιγόνου Γονατά, ιδρυτής της Ερετριακής φιλοσοφικής σχολής, κυβερνά την πόλη, ενώ το 198 π.Χ. η πόλη καταστρέφεται από τους Ρωμαίους.
Το 1834 το νεοσύστατο ελληνικό κράτος αποφασίζει την ίδρυση νέας πόλης στον ερειπιώνα της παλαιάς Ερετρίας αναθέτοντας την εκπόνηση του πολεοδομικού σχεδίου στον Βαυαρό Σάουμπερτ συνεργάτη του Κλεάνθη, διανέμοντας τη γη σε Ψαριανούς αγωνιστές, ανάμεσα στους οποίους και η οικογένεια του Κωνσταντή Κανάρη.
Σήμερα η Ερέτρια αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα τουριστικά θέρετρα του νησιού, χάρη στο σημαντικό αρχαιολογικό της χώρο, στις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, τις θαυμάσιες παραλίες της, την πυκνή σύνδεση με την Αττική μέσω πορθμείου με τη Σκάλα Ωρωπού, τις ταβέρνες, τα ουζερί, τις παμπ και τα καφενεία.
Τα νεότερα χρόνια κατοικήθηκε από μικρασιάτες πρόσφυγες.
Σημαντικά μνημεία της Ερέτριας:
· Λουτρά στην περιοχή του Λιμανιού 3ος αιώνας π.Χ. πρώτη φάση.
· Ιερό Ίσιδος νοτιοανατολικά της πόλης πρώτη φάση 4ου π.Χ. αιώνας δεύτερη οικοδομική φάση μετά το 198 π.Χ.
· Κάτω Γυμνάσιο νοτιοανατολική πλευρά της πόλης πρώτη φάση 4ου π.Χ. αιώνας.
· Δυτική Πύλη πρώιμη αρχαϊκή περίοδος, Ιερό Άρεως τελευταία φάση 2ος π.Χ. αιώνας, Ανάκτορο τελευταία φάση 5ος π.Χ. αιώνας, Ναός Διονύσου 4ος π.Χ. αιώνας, Άνω Γυμνάσιο, 4ος π.Χ. αιώνας, Θεσμοφόριο (ιερό Δήμητρας) 3ος π.Χ. αιώνας.
· Τάφος των Ερώτων, τάφος μακεδονικού τύπου, 4ος π.Χ. αιώνας.
· Τάφος Μακεδονικού τύπου στο Κοτρώνι.
· Ανασκαφή παλαιοχριστιανικής βασιλικής στη θέση Αγία Κυριακή, 3 χλμ ΝΑ της πόλης.
Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ερέτριας, κοντά στον αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας πόλης εκτίθενται τα ευρήματα από τις ανασκαφές στην πόλη, καθώς και αυτά από τις ανασκαφές στο Λευκαντί και την Αμάρυνθο.
Προτεινόμενη διαμονή για διανυκτέρευση στο http://www.negroponteresort.gr

Π
ηγή ανάρτησης: Ν.Α Ευβοίας - Διεύθυνση Τουρισμού Μεσσαπίων 4, Χαλκίδα +302221061156, tourismos@naevias.gr,
http://www.naevias.gr

Share this page

Share this